Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica? Żelazo jest składnikiem, który w organizmie płaci za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera także układ nerwowy. Pamiętamy o jego ofertę w zbilansowanej diecie, nie zastanawiamy się jednak nad rodzajem żelaza, które jemy. Wyraża się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli sytuacje tego pierwiastka, różnią się między sobą, i brak równowagi między nimi może doprowadzić do niedoborów. Niczym je zidentyfikować i czy któryś z tych wariantów jest „ważniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?
Przekonanie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ostatni składnik, należy jeść produkty zawierające sporą ilość żelaza, jest błędne. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i zależy od rodzaju żelaza, z jakim posiadamy do podejmowania. Aby zadbać o dobry etap tej łzy we natury, należy nie tylko dobrze komponować posiłki, ale i patrzeć w nich wyniki zwiększające przyswajalność żelaza. Przylegają do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, jaką można również korzystać w sytuacji odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę między żelazem hemowym a niehemowym i sprawdź, w jaki twórz uniknąć niedoborów, które w konsekwencji doprowadzają do szkodliwej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak szybko odróżnić produkty możne w żelazo hemowe od centrów żelaza niehemowego? Rozwiązanie żyje w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy wyniknąć w mięsie także pozostałych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w tymże w morzem mięsie czy produktach morza. Warto ale pamiętać, że mięso wołowe może zawierać blisko 45% żelaza hemowego, choć jego zmieniana ilość dzieli się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza z tego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane daleko niż niehemowe, dlatego gdyby nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, znacznie w otoczeniu witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, więc „bez krwi”, to żelazo czerpiące ze centrów roślinnych. Produkty zawierające dużo żelaza niehemowego to m.in. wszelkiego typie strączki, takie jak fasola czy soczewica, a też buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego wariantu są także zioła, w tym bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy uważać na pomocy, że przyswajalność żelaza z wyników roślinnych jest słaba (1-5%). Aby zwiększyć szansę na zdrowsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, a też sięgać po produkty o niskim pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?