TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ODŻYWCZE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE Truskawki są drinkom z drogich owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE

 

Nie wyłącznie cudownie smakują, ale oraz są dodatni nacisk na nasze zdrowie. Niektóre z korzyści jakie wykonywa jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują ryzyko chorób serca,
mają robienie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety owoce te potrafią być też szkodliwe.

Substancje odżywcze i kaloryczność truskawek

Truskawki to wysokie źródło witaminy C (korzystniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy także witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w obecnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie oddziałują na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za dobre funkcjonowanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają duży czerwony kolor).

Truskawki zatem w 90% woda, oprócz której owoce zawierają sporo błonnika, węglowodanów oraz białka. Są znacznie mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we krwi

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Cechę ta powstaje z ochronnego działania produktów na plan krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie ale przed chorobami układu krążenia, ale jeszcze zmianami poziomu cukru we natury.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który zajmuje służenie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a dodatkowo powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa oraz na wzrost wartości antyoksydantów we krwi, tym tymże wzmacnia system immunologiczny. Czynniki te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału także innych chorób układu krążenia, chronią przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie oddziałują na bycie i instytucję nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co daje, że oczyszczają swój organizm z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i zarządza procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima przydatny jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale te trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obowiązującemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają przenoszeniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), oraz wielkiej porcje witaminy C, ułatwia branie tego elementu. Dlatego zdaje się wegetarianom i osobom, jedzącym mało mięsa już po spożyciu bogatych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z owoców roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których mówić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewno wówczas być zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole siedzące w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i wprowadzania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co jest wyjątkowo ważne w prowadzeniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia że istnieć szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą przyczyniać się do tworzenia reakcji alergicznych i zaczynać bóle głowy. Ważne jest, by zwracać uwagę na pochodzenie owoców, przekonuje się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wykonywać uczulenia.

Niektórzy mogą mieć alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie zadaje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na maksymalną ich budowa w wynikach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie oddaje się ich życia kobietom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo łatwe także niezwykle powszechne w własnym kraju, sezon stosuje się pod koniec maja także stoi przez cały czerwiec. Można się nimi spożywać bez końca, albo użyć w kuchni na duże środki do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments